Facilitymanagement: uitdagingen en succesfactoren
Facilitymanagement: uitdagingen en succesfactoren
In een vorige aflevering van mijn podcast DigiWorkspace had ik het over facilitymanagement in een hybride werkomgeving. In deze zesde aflevering trek ik het onderwerp breder. Facilitymanagement kent namelijk veel uitdagingen: in hybride werken, maar ook in duurzaamheid. Wat houden deze uitdagingen in? En wat zijn de bijbehorende succesfactoren?
Wederom bespreek ik dit onderwerp met een aantal bijzondere gasten. Kachiri Brugts is Facility Director voor B&S en Wietze Miedema is werkzaam bij Hollandia als Manager Facilities. Samen bespreken we de succesfactoren voor facilitymanagement en hoe B&S en Hollandia deze in praktijk brengen.
Trends in behoeften
We duiken direct in de materie: welke trends zien Kachiri en Wietze binnen de organisatie en hoe hebben die invloed op facilitymanagement? Wietze: “Ik merk dat wij met facilitymanagement indirect een steeds belangrijkere rol hebben in het aantrekken van nieuwe medewerkers. Zij vinden met name duurzaamheid, vitaliteitsvoorzieningen, flexibele werktijden en hybride werken belangrijk. Ook zien ze graag uitgebreide cateringopties, zoals vegan mogelijkheden. Het klinkt als luxe services, maar het zorgt er wel voor dat medewerkers optimaal presteren en langer blijven werken bij de organisatie.”
Kachiri vult aan: “Ik vind het goed dat medewerkers hun behoeften kenbaar maken. Vooral op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk om daar inmiddels een strategie voor te hebben. Toch is het een uitdaging om alle behoeften in te willigen. De consequenties worden vaak onderschat. Bijvoorbeeld welke factoren er meespelen bij het aanvragen van zonnepanelen.”
Succesfactoren bij B&S
Kachiri ziet verschillende succesfactoren voor het vervullen van de behoeften. “Bij B&S hebben we een Sustainability-afdeling opgericht die zich bezighoudt met duurzaamheidsvraagstukken. Zoals het regelen van een groot aantal laadpalen, voor medewerkers en bezoekers met elektrische auto’s.
Daarnaast merkten we dat er vraag was naar de mogelijkheid voor avondeten en sporten. Nu kunnen medewerkers naast de lunch ook avondeten bestellen, om eventueel op het werk te eten of om mee naar huis te nemen. Wat betreft sporten mogen medewerkers gebruikmaken van sportscholen vlakbij onze locaties. Voor, tijdens én na het werk.”
Succesfactoren bij Hollandia
Wietze vertelt hoe Hollandia de huidige Facility-uitdagingen aanpakt. “Bij ons is de norm om minimaal één dag per week thuis te werken, al merk ik dat veel medewerkers vaker thuiswerken en dus minder vaak met andere collega’s kunnen afstemmen. Daarom adviseren wij als Facility om een eenduidig beleid voor hybride werken te hanteren. Ook werken we aan het uitbreiden van het aantal werk- en vergaderplekken, zodat iedereen altijd voldoende plek heeft op kantoor.
De uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn voor de lange termijn, vind ik. Ik denk dat er een algemeen besef moet komen dat sommige duurzaamheidskeuzes bepalen of je organisatie in bijvoorbeeld 2050 nog bestaat. Daarom wil Hollandia ook meer laadpalen plaatsen en uiteindelijk helemaal van het gas af.”
Adviezen voor facilityprofessionals
Of Kachiri en Wietze nog adviezen hebben voor andere facilityprofessionals? Kachiri: “Kies een richting als organisatie en maak keuzes. Wat voor medewerkers wil je aantrekken, en hoe? Wat betreft de behoeften van je huidige medewerkers inwilligen: doe dit samen met de rest van je organisatie. Dan krijg je veel waardevolle voorbeelden en adviezen.”
Wietze sluit zich hier volledig bij aan. Hij besluit: “Luister altijd naar de behoeften van de medewerkers en communiceer hierover. Zo ontdek je wat er speelt. Dit hoeft niet altijd direct tot concrete oplossingen te leiden. Het gaat er ook om dat medewerkers zich gehoord voelen.”
Luister de podcast
Wil je de hele podcast beluisteren? Dat kan hier . Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe aflevering live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiWorkspace of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen.